El sòl pelvià

El sòl pelvià en les diferents etapes de la vida d’una dona

Rut Daranas, fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià al Centre Respira Girona ens respon a preguntes sobre el sòl pelvià en les diferents etapes de la vida d’una dona.


Què és el sòl pelvià i perquè serveix?

El sòl pelvià o zona perineal és un conjunt de músculs i lligaments situats a la part baixa de l’abdomen (cavitat pelviana). Aquestes estructures tanquen la cavitat pelviana com un pont penjant. Aquest pont serveix per:

  • Mantenir els òrgans pelvians (bufeta, úter, vagina i recte) al seu lloc per tal que funcionin correctament.
  • Donar estabilitat a la columna i la pelvis.

Per això és tant important que el sòl pelvià tingui un bon to muscular per tal d’enfortir-lo i relaxar-lo en funció de l’etapa de la vida que ens trobem.

Quines son les etapes de la vida d’una dona i com treballar el sòl pelvià?

Adolescència i nul·lípara (dona que no ha parit)

En aquesta etapa la majoria de problemes que solem trobar venen deguts a un augment del to muscular. Moltes dones venen a la consulta per menstruacions doloroses i/o relacions sexuals doloroses. En aquesta etapa més que enfortir el sòl pelvià hem d’aprendre a relaxar-lo ja que normalment de força ja en té suficient i al ser pacients joves majoritàriament tots els òrgans estan al seu lloc correcte, els problemes venen deguts per una mala relaxació.

Embaràs

L’embaràs per si sol té diferents moments i diferents fases. A l’inici de l’embaràs és importat enfortir el sòl pelvià ja que durant 9 mesos haurà de suportar molt més pes del que està acostumat. Però en els últims mesos d’embaràs, el sòl pelvià s’ha de preparar pel moment del part. En aquest moment s’haurà d’obrir al màxim i per tant haurem de relaxar i elastificar tota aquesta musculatura perquè no es lesioni durant el treball de part.

Post part

El sòl pelvià, després del part, ha fet un gran esforç, ha quedat esgotat i en molts casos també lesionat (ja sigui perquè s’ha desgarrat o perquè l’han tallat). Això sumat a que es té un bebè i la prioritat és ell/a, com alimentar-lo, conèixer-lo, adaptar-se a una vida diferent en la què per la majoria no es dorm gaire.

El sòl pelvià queda en segon, tercer o quart lloc en el millor dels casos. Això implica que la fase del post part (parlant del periné) pot ser molt llarga. Poden passar tres anys i encara es considera fase de post part.

En aquesta etapa el mes important és curar les lesions, si és que n’hi ha agut i enfortir-lo i augmentar el seu to muscular tot el que sigui possible. També en aquesta etapa poden aparèixer problemes o disfuncions com son les incontinències, prolapses, dolors varis… tot, amb dedicació, constància i ajuda de professionals es pot millorar.

Menopausa

En la menopausa hi ha un gran canvi hormonal, els teixits tenen tendència a disminuir el seu to muscular i això sumat a que amb l’edat i la gravetat tot baixa és un moment crític en la vida de les dones.

En aquesta etapa l’importat és enfortir i tractar o evitar disfuncions, ja que solen ser habituals arribats a aquest punt.

En la menopausa degut al canvi hormonal també hi ha una falta de lubricació que sol donar molèsties o incomoditat en les relacions sexuals, això també es important treballar-ho perquè no vagi a mes.


Aquest article és una pauta general per tal de conèixer una mica més que pot necessitar el sòl pelvià en cada etapa de la vida, però sempre abans de començar un tractament un professional de la salut ha de valorar-ho, ja sigui ginecòleg, fisioterapeuta o llevador.

Astrid Bernácer (Centre Respira)