I de cop… ja no ens menja res

“Semblava que tot anava bé, des dels inicis de l'alimentació complementària ens menjava superbé (ja se sap que poc per ser els inicis, però estàvem molt contents), molta varietat, ha acceptat tots els aliments nous excepte coses molt i molt puntuals... tot li agradava, menjava molt bé, se'n surt genial amb la cullera, menjàvem tots junts... ens encantava compartir en família, però... de cop i volta, està superperepunyetes amb tot. No hem canviat de rutina ni d'hàbits. Menja una mica i ja protesta, ho llença, no en vol... ni les coses que li agraden! No sé si és una etapa ni sé com he d'actuar.” 

Família, et sona aquest relat? La veritat és que és comú en moltes llars. Lactàncies meravelloses i inicis de l'alimentació complementària de somni, però de cop i volta... el nostre bebè ja no ens menja i els dubtes s'apoderen de nosaltres:
· Ho hauré fet bé fins ara?
· Què ens està passant per alt?
· Per què de cop i volta, aquest canvi?
· Per què no ens menja res?

La veritat és que les causes poden ser multifactorials i s'ha de valorar cada cas en particular, però... és veritat que a certes edats poden esdevenir certes crisis d'alimentació i aquestes són evolutives. Una d'elles sol passar al voltant de l'any, quan el bebè perd l'interès per al menjar i torna a fer més presses al pit (si continua amb la lactància materna) o bé demana més llet en biberó, tassa, got... o com la prengui.

Cal saber que el creixement no és exponencial, i cap als 15 - 18 mesos solen tornar a fer àpats de majors quantitats.

El meu consell durant aquests mesos d'incertesa és continuar com ho estàveu fent. Confieu en vosaltres i en el vostre bebè. No l'obligueu mai a menjar, crear associacions negatives ens seria contraproduent a la llarga. Molta exposició i varietat, aliments saludables, evitar el "li dono ---- (afegeix aquí el vostre aliment de comodí, normalment ultraprocessat) per tal que mengi quelcom, més val quelcom que res".

Molta paciència i molt d'amor. Recordeu que avui no és sempre i que això també passarà. Però si veieu que no passa, si sentiu dins vostre que no és evolutiu, que hi ha quelcom més... vosaltres sou els especialistes en el vostre bebè, consulteu amb qui us ressoni la seva manera de treballar. 

 

Una abraçada i a gaudir dels àpats en família!

Laura Catalán González
Logopeda col. 3462

www.lauracatalanlogopeda.com