Tips per una bona higiene bucodental per tota la família

Tots sabem que és important mantenir una correcta higiene bucodental per gaudir d’una bona salut oral. Per altra banda, com a professionals, sabem que aconseguir una bona tècnica d’higiene és difícil, i més en els més petits de la casa per això avui us volem fer arribar el que expliquem cada dia a la nostra consulta.

La primera dentició està formada de 20 dents de llet i quan som adults arribem fins a 32 dents definitives; en alguns casos hi ha alteracions en la formació de les dents que fa variar el número de cada persona.

Les dents compleixen diverses funcions vitals com la masticació i un correcte creixement de l’os dels maxil·lars. És important que aquestes dents estiguin sanes per poder tallar, triturar els aliments i iniciar correctament la primera part de la digestió. L’esmalt de les dents de llet és més fi que el gruix de l’esmalt en les dents definitives i aquest és un motiu perquè les dents de llet són més propenses a tenir càries, comptant que l’habilitat que present l’infant per raspallar i l’hàbit no estan.


QUAN COMENCEM? 
  • Quan surt la primera dent ja comencem a raspallar per eliminar les restes dels aliments que ingereixen. Fins hi tot abans de que surti la primera dent podem netejar les genives amb una gaseta o un raspall de silicona.
QUAN RASPALLEM? 
  • L’ideal seria cada vegada que ingerim aliments però l’imprescindible és fer-ho de 1-2 vegades al dia (matí i nit), depenent de les condicions individuals podem necessitar raspallar cada vegada que mengem, i en alguns casos que no s’ingereix cap aliment s’aconsella raspallar igualment.
QUI RASPALLA? 
  • En nadons sempre són els pares qui realitzen la higiene bucodental del seu fill, a partir del moment que l’infant controla els moviments de les seves mans li podem oferir la possibilitat que comenci a raspallar-se les dents, però no tindrà l’habilitat, ni coneixerà la tècnica per fer-ho de forma eficaç, llavors sempre hem de repassar després. Fins als vuit anys s’aconsella la supervisió dels pares durant el raspallat per anar millorant la tècnica i reforçar la constància per adquirir l’hàbit d’higiene bucodental.

QUIN RASPALL DE DENTS?
  • La gran pregunta és manual o elèctric? Nosaltres som de l’opinió de començar amb el manual i a mesura que anem creixent podem anar introduint l’elèctric. Les característiques d’un bon raspall de dents venen determinades per: capçal petit per poder accedir bé als espais més petits de la boca, i més en boques dels més petits, punta arrodonida, mànec ample i filaments acabats amb punta rodona.
QUAN REALITZEM EL DOBLE RASPALLAT?
  • S’hauria de realitzar una vegada comença el pacient i després ho repassen els pares. Aconsellem tenir dos raspalls: el del nen el canviarem cada 3 mesos (amb les estacions de l’any) i el raspall dels pares li recordarem al nen que NO es pot mossegar, NO es pot tocar amb els dits perquè sigui el més efectiu possible, i aquest es canviarà quan els filaments estan deformats perquè perd efectivitat.
AMB PASTA DE DENTS O SENSE? 
  • Una correcta higiene bucodental es divideix en diferents moments i cada eina ens permet realitzar una acció complementària: acció mecànica (fil dental i raspall), acció antibacteriana (glopejos i pasta de dents) i acció remineralitzant (pastes de dents i altres productes).
ACCIÓ MECÀNICA 
  • Per començar podem glopejar aigua per eliminar les restes més grans, després passarem el fil dental per netejar entre les dents i finalment raspallarem amb un raspall manual o elèctric, però aquesta han de complir unes característiques adaptades a cada edat. 
ACCIÓ ANTIBACTERIANA
  • Segons els principis actius que presenti la pasta de dents o el líquid per glopejar, pot tenir una acció antibacteriana per ajudar a controlar el creixement dels bacteris que provoquen problemes a les nostres dents o genives.
ACCIÓ REMINERALITZANT
  • L’acció més important de les pastes de dents que s’utilitzen majoritàriament en nens és la remineralització gràcies al fluor i altres components com el calci. S’ha de tenir en compte que és important la quantitat de fluor que porta la pasta dentífrica, aquesta pot variar des de 0 a 2500ppm F i en alguns casos fins a 5000ppm de F. En nens es recomana entre 1000 i 1450ppm de Fluor, però sempre aconsellem una avaluació del risc de patir càries o desmineralització per part dels professionals especialitzats, tan higienistes com odontopediatres.
QUINA QUANTITAT DE PASTA DE DENTS?
  • La quantitat de pasta de dents varia segons l’edat del nen, en un principi només es “taca” els filaments del raspall, a partir dels 2 anys es pot posar la quantitat equivalent a un gra d’arròs, a partir dels 6 anys la mida d’una llentia i finalment la quantitat d’un cigró per als més grans, fins i tot en adults. Si hi ha massa pasta de dents sobre els filaments per una banda interfereix en l’acció mecànica del raspall, i aquest no “rasca” prou per remoure la placa bacteriana, i per altra banda la majoria de pasta s’acaba escopint a l’aigüera o empassant i no fa cap funció.
  • També expliquem que no s’ha de mullar el raspall de dents després de posar pasta perquè aquesta perd part dels principis actius contra la càries.

 

Un gest tan senzill com és raspallar correctament les dents ens permet gaudir de una bona salut bucodental.

 

Dra. Isabelle Brau Maire
Petits Grans Somriures