Connectar amb la natura
Connectar amb la natura per aprendre a estimar-la
Diuen que el millor regal que podem fer a la nostra mainada és passar temps amb ells. Entre l’escola, les activitats extraescolars, i el fet de que nosaltres treballem, hem de cuinar, anar a comprar, fer les feines de casa… el temps que ens queda per dedicar-los és molt poc.
La mainada necesita aire lliure. Embrutar-se. Mullar-se. Jugar. Experimentar. La canalla valora molt aquests moments, i també que juguem amb ells. Si els volem veure contents, haurem de ser capaços de trobar excuses per compartir vivències amb ells. I un dels llocs ideals per fer-ho és a la NATURA.
La natura ens reconnecta amb nosaltres mateixos. Ens desperta els instints. Ens fa més conscients, més sensibles, més desperts. Una passejada per un bosc ens calma, com anar a mirar què es mou a una bassa, mirar les estrelles de nit, o recolectar petxines a una platja.
Tenim la sort de viure en un territori molt divers, on a pocs quilòmetres podem trobar un espai natural protegit, on hi ha serveis de guies, i on s’ofereixen activitats vàries. Al Cap de Creus, al Montgrí, als Aiguamolls, a la zona volcànica de la Garrotxa o a les Capçaleres del Ter. Només cal que entreu a les pàgines web d’aquests parcs naturals i veureu les seves agendes d’activitats. Sempre hi ha programades sortides o tallers per a les famílies. També hi ha entitats ambientals que organitzen infinitats de propostes interessants. Busqueu la que us faci més gràcia, o la que tingueu més a prop de casa.
A més d’aquestes opcions, ens agradaria donar-vos algunes idees per poder gaudir fàcilment de la natura en família. Son opcions per fer un dia improvisat, d’aquells dies que tenim poc temps però volem passar una bona estona amb la mainada a la natura.
Segurament, a prop de casa hi tenim un bosc, un jardí, una riera, un hort… aquests llocs poden ser espais de descoberta impressionants! Només cal que hi anem amb un bloc de notes i alguna guia. De guies ara n’hi ha de tot tipus, més o menys especialitzades. Sortirem a fora a descobrir el que viu en aquest lloc. Podem fer diferents sortides al llarg de l’any i anotar o dibuixar el que hi veiem.
Sempre hem de tenir en compte que s’han de respectar tots els éssers vius. Tots som importants en aquest planeta i tots tenim la nostra funció en l’ecosistema. Si agafem petits insectes, sempre els hem de tornar a deixar on els hem trobat. Hem d’intentar no molestar-los, així que és millor fer una foto que tocar-los.
També podem muntar unes menjadores al balcó o al jardí. Sobretot a un lloc on no hi arribin els gats. Podem observar els ocells que hi van a menjar. Amb l’ajuda d’una guia d’identificació i els prismàtics els podrem conèixer. Recordeu que les menjadores només s’han d’omplir a l’hivern, quan els ocells no troben gaire menjar a la natura. A l’estiu els podem ajudar posant-los aigua neta.
A més, podem tenir un arbre de la família. Aquell que quan podem, l’anem a visitar. El veiem créixer, l’observem quan li surten les fulles o les llavors, i quan perd les fulles a la tardor. El podem abraçar, buscar els insectes que hi viuen o mirar si hi ha un niu d’ocell.
A la natura hi ha tantes coses que podem fer! Només cal que ens il·lusioni i transmetre aquesta il·lusió als nostres infants. Fer-los sentir que ells també són éssers vius que formen part de la natura. D’aquesta manera la voldran conèixer i entendre, i quan s’entén una cosa, es respecta i s’estima.
Estel, Xevi i Marcel
L'equip de Gisfera