L’ús de pantalles

5 consells per disminuir l'ús de pantalles a l'hora de dinar

Les pantalles són el major i més utilitzat distractor a l'hora dels àpats. En algunes famílies la televisió sempre acompanya de fons mentre es reuneixen al voltant de la taula i en altres famílies s'utilitza expressament algun tipus de tecnologia per a aconseguir que el bebè o nen mengi alguna cosa.

La veritat és que utilitzar les pantalles per tal que el nen aprengui a menjar és un error. Poder sí que menja més, però ho fa perquè està distret amb la pantalla. No és conscient de l'acte de menjar ni respecta els seus senyals de gana i de sacietat, i mastega pitjor, comportant d’aquesta manera, major risc d’ofegament. Tot això comporta, al mateix temps, major índex de massa corporal, mala relació amb el menjar, pitjor qualitat nutricional i risc de sobrepès.

Però davant la desesperació de què el bebè o nen mengi quelcom, mengi millor o simplement no faci una rebequeria quan veu els plats I els coberts són moltes les famílies que no pensen en les contraindicacions indicades i recorren a les pantalles. Observem, d’aquesta manera, que els problemes d’alimentació precedeixen en moltes ocasions a l’ús de la tecnologia a l’hora d’esmorzar, dinar, berenar i sopar.

A les famílies que van trobar en la tauleta o el mòbil el seu aliat, amb el temps els hi pot resultar difícil canviar l’hàbit. Mare, pare, si us trobeu en aquesta situació, la prohibició o el xantatge mai seran la resposta, però disminuir el seu ús a poc a poc és possible amb aquests cinc consells:

  1. Explica al teu fill això que ara t’amoïna i els canvis que vols fer a l’hora dels àpats. Valida les emocions que puguin sorgir en aquesta conversa i expressa’t sempre des del respecte i l’amor.

  2. Acordeu una data per a començar amb els canvis i respecteu aquesta decisió tot i els contratemps que puguin sorgir el dia triat. Si el teu fill encara és massa petit pren la decisió i ensenya-li el dia marcant-ho en un calendari.

  3. Canvia el contingut de les pantalles per a vídeos relacionats amb el menjar i a, poder ser, cada vegada de menor duració per així anar reduint el temps d’exposició. 

  4. Busca alternatives divertides a l’hora dels àpats, fes-lo partícip de tot el que passa a taula. Es poden col·locar diferents bols d’ingredients i que cada comensal es prepari el seu plat, es poden anar fent preguntes sobre els aliments en forma d’endevinalla…

  5. Mai obliguis a menjar. Seure a taula ha de ser un moment agradable, un moment de plaer per a tota la família. Obligar, enganyar, distreure, utilitzar el xantatge… només empitjoren la situació.

 

I recordeu que sou el millor model per als vostres fills. Seieu a taula tots junts i aparteu també tots els vostres dispositius. Si així i tot les dificultats es mantenen en el temps i se us fa molt difícil acabar amb les pantalles a l’hora de dinar, busqueu un professional per a realitzar una valoració de l’alimentació tant a nivell sensitiu com a motor.

 

Laura Catalán
@lauracatalan_logopeda