Bacallà per Quaresma

BACALLÀ PER QUARESMA

Ens trobem en plena Quaresma que és el període de temps que va des de carnestoltes fins a l’esperada primavera. La tradició manava que durant aquest temps no es podia menjar carn i era temps d’abstinència. D’aquí que la vella Quaresma se la representi amb un bacallà a cada mà, ja que la carn i els ous eren prohibits durant aquesta època i tan sols es permetia menjar peix els diumenges fins a l’arribada de la Pasqua. Us imagineu? Per sort amb els anys ens hem quedat amb la part més festiva d’aquestes tradicions. En record d’aquestes us presento aquesta recepta de bacallà que podreu cuinar vosaltres mateixos amb l’ajuda dels pares.

Crispetes de bacallà cruixents amb melmelada de tomàquet

Ingredients:
  • 200 g de bacallà esqueixat salat
  • Farina
  • Ou
  • Pa ratllat o Panko
  • Melmelada de tomàquet (la nostra és de la Fageda)
  • All i julivert (opcional)
Elaboració:
  1. La nit abans posem a dessalar el bacallà esqueixat en un bol amb aigua freda. Li canviarem l’aigua un parell de vegades comprovant el punt de sal del bacallà.
  2. Quan ja el tenim dessalat l’escorrem bé, que no ens quedi amb excés d’aigua. A continuació el tallem a trossos de mida crispeta.
  3. Preparem 3 bols o 3 plats fondos i en el primer hi posem la farina, en el segon hi posem un ou batut (amb all i julivert picat) i en el tercer hi posem pa ratllat o Panko (el Panko és un pa ratllat japonès molt bo que ens ajuda a que els arrebossats quedin moooolt cruixents! Busqueu-lo un dia al súper!).
  4. Agafem els dauets de bacallà i primer el passem per farina, després per ou i per acabar pel pa ratllat (o Panko).
  5. Quan ja tinguem tot el bacallà preparat necessitarem que els pares ens donin un cop de mà. Demaneu-li’s que possin una paella fonda (o cassó) amb força oli d’oliva suau al foc.
  6. Quan l’oli estigui calent comenceu a fregir les crispetes de bacallà arrebossats fins que quedin ben cruixents i daurades. Les traiem del foc i les deixem escórrer damunt un paper absorbent.
  7. Les acompanyem de la melmelada de tomàquet. Ja veureu que el contrast al sucar-les amb la melmelada és boníssim!
Menuts bona Quaresma i ja sabeu! A menjar bacallà! Nuni (cuinetes.bloks.cat)