La llet no produeix mocs
Segur que tots els que em seguiu m’heu sentit defensar la llet “a capa i espasa”, perquè és un aliment saludable, molt necessari (sobretot pels menuts, que necessiten unes dosis de calci més grans que els adults per poder formar els seus ossos) i que no es mereix la mala fama que li estan donant des dels sectors més “naturalistes”, per dir-ho d’alguna manera.
A vegades em sembla una lluita impossible. Vaig a nombroses xerrades i sempre em pregunten pel mateix. Els pares i les mares estan convençuts que la llet no va bé als seus fills i que els hi provoca mocs. M’ho diuen amb tanta seguretat que a vegades fins i tot se’m fa difícil plantejar els meus arguments a favor d’aquest aliment. Però el problema no ve d’aquests pares i mares que, en tot cas, el què procuren és fer el millor pels seus fills. El què em sap més greu és que em diguin que el seu pediatre els hi ha dit que no donessin llet al nen perquè li fa mocs. !!!!!!. Això sí que em desespera!!!!! Aquesta afirmació no té cap base científica que ho demostri. De totes maneres, no penso defallir. Tal i com ja vaig fer en el llibre “Ensenya’m a menjar bé”, seguiré exposant els meus arguments a favor de la llet. A veure si de mica en mica.... s’omple la pica de llet, jeje. Tingues en compte que:
- La llet aporta proteïnes d’alt valor biològic, lactosa (el sucre de la llet que ajuda a absorbir el calci), vitamines i minerals. La seva composició fa que, malgrat que no sigui l’aliment amb més calci, aquest tingui una alta biodisponibilitat, és a dir, que el nostre cos és capaç d’adsorbir-lo molt millor que en d’altres aliments que, tot i tenir-ne més, no es pot aprofitar.
- Compte a l’hora de substituir la llet per altres begudes vegetals. Aquestes begudes no són llet i, per tant, la seva composició nutricional tampoc té res a veure.
- La intolerància a la lactosa és produïda per una disminució de l’enzim que la digereix, però això acostuma a passar a l’edat adulta, no en els nens.
- Els nens poden tenir al·lèrgia a la proteïna de la llet (que no és el mateix que la intolerància a la lactosa), però això ho hem de confirmar a través d’analítiques i serà sempre el pediatre el que ens indiqui la pauta a seguir. Ens aquests casos, sí que és indispensable retirar tots els productes làctics de la dieta, però sempre sota supervisió del metge i després d’haver confirmat l’al·lèrgia a través de les proves corresponents.
- La llet NO produeix mocs. Li pots donar llet al teu fill encara que estigui refredat.
- NO substitueixis la llet (i encara menys la llet materna) per llet sense lactosa quan el teu fill tingui un episodi aïllat de diarrea. Ja hem explicat que la lactosa té una funció fonamental per aconseguir que el nostre cos aprofiti correctament tots els nutrients de la llet. El què pots fer es donar-ne menys quantitat i augmentar els iogurts, que seran més fàcils de digerir, fins que li hagi millorat aquest episodi de diarrea. NO li donis llet sense lactosa sense consultar-ho al pediatre.
Gemma Ros (Ensenya’m a menjar bé)