La importància de realitzar exercici físic durant l’embaràs

L’embaràs és una etapa de grans canvis físics i emocionals per a la dona. 

En aquest període, mantenir-se activa físicament pot aportar nombrosos beneficis tant per a la mare com per al nadó, sempre que l’exercici sigui adequat i supervisat per un professional titulat. L’activitat física moderada, dirigida per un especialista, no només contribueix a una millor salut general durant l’embaràs, sinó que també pot millorar l’experiència del part i la recuperació postpart.

Realitzar exercici regular ajuda a mantenir un pes saludable, reduint el risc de desenvolupar complicacions com la diabetis gestacional i la hipertensió. A més, l’activitat física pot alleugerir les molèsties habituals de l’embaràs, com ara el mal d’esquena, la fatiga i la inflor de les cames. També s’ha demostrat que l’exercici afavoreix un millor control de la respiració, fet que pot ser de gran ajuda durant el part.

A més, mantenir una rutina d’exercici contribueix al benestar emocional de la dona, reduint l’estrès, l’ansietat i el risc de desenvolupar depressió prenatal. L’activitat física allibera endorfines, les anomenades hormones de la felicitat, que ajuden a mantenir un estat d’ànim positiu al llarg de l’embaràs i una gran hormona aliada durant el procés de part.

Tot i que l’exercici físic és molt beneficiós, no totes les activitats són recomanables durant l’embaràs. La supervisió d’un professional titulat és essencial per garantir que la rutina d’entrenament s’adapti a les necessitats específiques de cada dona i al moment en què es troba del seu embaràs. Un especialista pot avaluar l’estat físic de la futura mare, tenint en compte factors com l’historial mèdic i l’evolució de l’embaràs, per tal de dissenyar un pla d’exercicis  adaptats a cada situació i persona.

Realitzar exercici físic durant l’embaràs, sempre sota la supervisió d’un professional titulat, és una de les millors formes de garantir un embaràs saludable i preparar el cos per al part i la recuperació postpart. Mantenir-se activa de manera segura no només ofereix beneficis físics, sinó que també té un impacte positiu en el benestar emocional de la futura mare. Amb l’acompanyament adequat, l’exercici pot esdevenir una eina poderosa per viure l’embaràs de manera plena i conscient, cuidant tant la salut de la mare com la del nadó.

A Gabinet Mèdic Girona som especialistes en cuidar de la dona en totes les seves etapes però sobretot durant l’embaràs on contem amb fisioterapeutes especialitzats on t’acompanyaran de forma personalitzada en consulta o en les sessions d’exercici terapèutic. 

 

Goretti Font Mas
Fisioterapeuta especialitzada en dona i esport / Col. 10953
Directora de Gabinet Mèdic Girona