EXPERIÈNCIES MATEMÀTIQUES
El Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA) fa anys que presenta arreu l’exposició Experiències matemàtiques que ara arriba a la Casa de Cultura de Girona. La idea és apropar les matemàtiques a les persones i a la realitat , tot mostrant els seus aspectes lúdics, estètics i sorprenents. L’experimentació personal és el millor mitjà per plantejar-se preguntes, obtenir respostes i arribar a la comprensió dels conceptes.
EXPERIÈNCIES MATEMÀTIQUES. PROHIBIT NO TOCAR La mostra s’adreça tant a alumnes de primària i secundària com a qualsevol persona interessada en el tema, per tant, és oberta a tots els públics. Tots els materials han estat construïts pel MMACA, tenen caràcter manipulatiu i lúdic, amb diferents nivells de dificultat, pensats per oferir ocasions de col·laboració i discussió entre els visitants. Es presenten petits reptes o mostren aspectes poc habituals i sorprenents de la matemàtica i no requereixen coneixements específics. Voluntat de sorprendre i emocionar La mirada matemàtica es forma en la infantesa de manera inconscient. La trajectòria acadèmica ajuda algunes persones a desenvolupar positivament aquesta mirada i a d'altres més aviat els la talla. L'exposició vol oferir reptes i experiències atractives sobre situacions matemàtiques amb la voluntat de sorprendre i emocionar el visitant. L’exposició conté mòduls que s’han dissenyat pensant en tot tipus de públic. Entre els continguts que es presenten destaquem els apartats de:
- Geometria (dissecció de polígons, Pitàgores, construcció de políedres, visualització de simetries amb miralls, etc.)
- Càlcul (jocs numèrics, puzles de fraccions, etc.);
- Estadística (atzar i regularitat, generació de mostres, inferència);
- Altres (estratègia, combinatòria, corbes singulars, il·lusions òptiques, paradoxes, etc.).
Són mòduls independents, que no estan pensats per ser observats, sinó per:
- Interpel·lar i manipular.
- Per jugar (perquè el joc i la matemàtica mantenen profundes relacions)
- Per provocar preguntes
- Fer emergir qüestions no resoltes, o desconcertants, o contradictòries...
- I sobretot per impactar emocionalment el visitant per tal de convidar-lo a la reflexió, el pensament lliure i l'esperit crític o de divergència.
La visita convida a enfrontar reptes, a jugar, a fer-se preguntes i a descobrir idees i aplicacions de la matemàtica i està pensada per resultar atractiva per a qualsevol persona. Els mòduls admeten lectures molt diverses i responen a la idea que les matemàtiques són accessibles per a tothom. Malgrat que l’exposició es podrà visitar fins el 29 de gener del 2019, s’inaugura en el marc de la 3a edició de la Setmana de La Ciutat Educadora, que va del 26 de novembre al 2 de desembre, dins la programació d’activitats i actes de La Setmana que s’organitza al voltant del Dia Internacional de la Ciutat Educadora (30 de novembre). Girona, des de que l’any 1990 va signar la Carta de Ciutats Educadores vol seguir impulsant la Girona Educadora, treballant activament pels objectius de la Carta i en la tasca de construir una ciutat millor a través de l’educació. [separator type="thin"]
Activitats complementàries:
Visites guiades a l’exposició Dissabte 1 de desembre a les 11 Dijous 13 de desembre a les 17.30 h Dijous 3 de gener a les 11 h Dissabte 19 de gener a les 11.00 h INSCRIPCIÓ OBLICATÒRIA a través de www.casadecultura.cat [separator type="thin"] Itinerari matemàtic per la Ciutat de Girona Amb aquest itinerari es faran matemàtiques tot passejant pel barri vell de Girona. Es realitzaran diferents parades, en les quals s’observaran elements d'interès propis de la ciutat i es comentaran aspectes històrics, sempre projectant la mirada matemàtica. Dissabte 15 de desembre a les 11 h Dissabte 26 de gener a les 11 h LLOC: Plaça del vi (Ajutament de Girona) DURADA: 2 hores aproximadament INFORMACIÓ i INSCRIPCIONS: La Caseta-Serveis Educatius Tel. 972 221 866 [separator type="thin"] Contecontes matemàtics amb Marta Aragüés i Anna Rodríguez Contes per imaginar a l'engròs, per conèixer bigotis fets a mida, per contar i descomptar-se, per escollir la millor porta per on passar, per mesurar els ingredients d'una sopa i sobretot per descobrir les matemàtiques que hi ha en la màgia dels contes. Divendres 4 de gener de 2019 a les 11 h LLOC: Espai lúdic. Casa de Cultura EDAT: recomanada a partir de 4 anys INSCRIPCIÓ OBLICATÒRIA a través de www.casadecultura.cat