Tria el bon regal

Ja tenim a tocar el Nadal i moltes famílies es plantegen com evitar que els més petits es converteixin en infants hiperregalats.

Articles, consells i debats a les xarxes ens animen a evitar l’excés de regals per als més petits i a apostar per alternatives com la famosa regla dels quatre regals: alguna cosa que desitgin, alguna cosa que necessitin, alguna cosa per vestir i alguna cosa per llegir.

És una norma que busca prioritzar la qualitat sobre la quantitat i ensenya a les criatures a valorar el que tenen. Però, si la reflexió ens sembla tan necessària per a les criatures, per què no fem el mateix amb nosaltres, els adults?

Ens preocupem pel consumisme infantil mentre vivim atrapats en una dinàmica de regal compulsiva. Amics invisibles, detalls a la feina, compromisos socials amb intercanvi de presents i experiències, autoregals perquè "m’ho mereixo"… El calendari nadalenc dels adults està ple d’ocasions per consumir, acumular i regalar sense parar. Ens justifiquem dient que és una mostra d’afecte, però sovint no és més que una resposta a la pressió social que ens envolta. Ens hem convertit en una societat que confon l’acumulació amb la felicitat i que busca, a través del consum, omplir buits que ni tan sols sabem identificar. I us he de confessar que això em preocupa. Però encara em preocupa més el fet que ens molesta i critiquem quan els nens i nenes demanen i demanen i no valoren el que reben. Ben curiós, oi?

Regalar no ha de ser un acte consumista, sinó una manera de dir: “Et veig, penso en tu, i t’aprecio tal com ets” i aquest missatge es pot transmetre amb una joguina o amb una tarda de joc compartida. Soc conscient que no sempre és fàcil. A mi, personalment m’ajuda pensar que al cap i a la fi, tant criatures com adults necessitem el mateix: temps, atenció i molta, moltíssima connexió.

Bones festes! 

 

Sandra Hurtado
@positivamentsandra