Arriben les festes de Nadal i tots volem gaudir-les cada cop d’una manera més sostenible. Volem que la nostra mainada tinguin els seus regals, però també conscienciar-los que hem de canviar el model actual.
Vaja, que tots tenim molt clar que hem de ser conscients de com consumim. No? Però resulta que a l’hora de la veritat no és tan fàcil. És així, la teoria és molt simple, i totes i tots sabem que no podem seguir com fins ara perquè hem vist que el planeta no és infinit. Que l’hem de cuidar pels nostres menuts, i pels dels altres. Però a la pràctica, ser mínimament coherents no és bufar i fer ampolles.
El món ja ho te això. Per norma, el que és fàcil és el que no ens convé. Mireu les pobres cigonyes, els és més fàcil anar als abocadors. Allà l’esforç per obtenir aliment és mínim. Si. És més fàcil, però els queden enganxats plàstics a les potes o les concentracions d’elements pesats que mengen són terribles. A nosaltres ens passa el mateix. Ens apareixen catàlegs, anuncis, flyers, podcasts, de no sabem on. I a més veiem que ens ofereixen jocs i joguines de plàstic, que inciten la violencia, sexistes, productes que venen de molt lluny, …
Us proposem algunes idees per a sentir-nos més a prop del planeta
- No cal que us diguem que:
- Abans de demanar els productes als reis o donar les mandarines al Tió cal una petita reflexió del que volem.
- Que el millor regal que podem fer a al nostra mainada és temps per estar i jugar amb ells.
- Millor adquirir productes educatius que d’altres més competitius.
Una primera idea és la de buscar productes locals. Recordem que el transport és un dels factors d’emissió més important de CO2. Si, a més busquem que siguin productors que utilitzen material sostenible com la fusta ja serà massa. Ho sabem, no és fàcil i demana tranquil·litat i temps. I a més, podem reciclar paper i embalatges per no incrementar el consum de plàstics.
Segona idea és que siguin responsables socialment. Cal que busquem productors, botigues que s’integrin en cooperatives, que busquin un ús social dels beneficis. Perquè si volem un planeta millor, també volem que els qui hi vivim hi visquem millor. Cal que fem recerca per saber qui és responsable amb la seva producció. Responsable amb el planeta, és clar, però també amb el seu territori, comprant productes locals, i, lògicament, responsable amb el seus treballadors pagant sous justos. Tot va junt. No podem pretendre comprar un producte super ecològic fet explotant a nenes i nens a Bangladesh.
Tot el que expliquem no és res de nou. És una nova carta als reis que cada any seguim enviant. Ens agradaria que tothom fos conscient de que amb un petit gest, es pot fer un gran canvi. Ho hem de fer totes les famílies. Totes, de la més petita a la més gran. Hem de seure i prendre decisions importants i possibles.
Aquesta és la nostra carta als reis. Una carta sostenible i responsable.
Coneixeu alguna empresa que compleixi amb aquests requisits? Us animem a deixar-nos el seu nom o enllaç a comentaris.
Moltes gràcies i bons Reis!
Estel, Xevi i Marcel
L’equip de Gisfera