Alerta Menuts: art urbà a la vista!

Passejar pels carrers de la nostra ciutat amb els menuts de casa, i anar descobrint obres aquí i allà, es pot convertir en una aventura i en una altra manera de despertar en els més petits la curiositat, l’interès i l’estima per l’art. 


De fet, l’art urbà, en general, connecta fantàsticament bé amb els petits i joves. Els desperta la imaginació i promou la interacció i el joc amb les mateixes obres d’art. En els darrers anys un nombre important d’escoles, instituts, biblioteques i pavellons d’esport d’arreu han apostat per decorar parets dels centres amb murals d’artistes, de vegades fins i tot amb la participació i col·laboració dels mateixos alumnes.

Murals, grafits, intervencions i accions artístiques en l’espai públic conformen ciutats amb personalitat i estil propis. Quan l’art urbà és legal es denomina art públic. Quan no és legal, tendeix a ser motiu de debat. Més enllà de la polèmica que genera constatem, com en gairebé tots els temes, que no hi ha definicions tancades i que les fronteres són cada vegada més difuses. En definitiva, però, el que interessa és gaudir-ne, i ser conscients que l’espai públic és un aparador excel·lent pels artistes, i la manera més democràtica d’apropar l’art a tot tipus de públic.

A Figueres trobem murals molt didàctics com ara el de la Wäwä a les parets de la depuradora. Setanta metres de paret amb diferents vinyetes que contenen personatges i animalons que transmeten missatges sobre el cicle i la gestió de l’aigua, en clau ecologista. Anant o tornant de la platja amb tota la família és una bona idea aturar el cotxe i contemplar-lo amb atenció.

Les intervencions espontànies de BL2A, els seus petits grans personatges-objectes que apareixen per sorpresa en diferents punts de la ciutat, ens fan somriure. L’enginy i l’habilitat de l’artista per introduir-los estratègicament aprofitant l’arquitectura urbana és admirable, i resulten punts simpàtics de color i vitalitat en la grisor dels murs. 

D’altres murals ens ofereixen la possibilitat de somniar i jugar a interpretar el seu significat. Un d’aquests seria el de l’artista Sònia Estévez al carrer Empordà de Figueres, un cant a la força i la llibertat que atorga la tramuntana, en femení. O el de la Nirvana Jiménez al Passeig Nou, us heu fixat en les mallerengues? I els peus enlaire amb els mitjons de colors?


Aquestes i moltes altres obres d’art urbà conviden a fer-hi fotografies, i a utilitzar-les com a photocall i crear divertides imatges amb tota la família, esdevenint nous personatges de l’obra.


La presència d’art urbà a Figueres és, doncs, significativa, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat d’obres. En aquest sentit, Figueres compta ja amb una Ruta d’Art Urbà, brillant iniciativa del Museu de l’Empordà.

Ja ho sabeu famílies, fins i tot anant al súper podeu viure aventures pel camí! 


Anna Garcia
Guia de Turisme i Art-educadora