Fauna en directe
Poder veure fauna en directe és una experiència realment brutal. Poder tenir un animal a prop ens connecta amb la natura de cop.
És l’impacte que busquem per a generar empatia, que la nostra mainada (i no tant mainada) conegui, s’estimi i vulgui que es preservi aquell animal, i el seu niu, i l’arbre que està muntat, i el bosc on hi ha l’arbre, i la muntanya on està el bosc, i si anem mica en mica cap amunt, tot el planeta.
Una de les millors maneres de poder veure aquests animals és anar a la natura. Ja ho sabem, però a vegades no tenim temps, no volem gastar combustible, volem ser sostenibles i conscients. Per sort, hi ha altres maneres d’apropar-nos a la fauna.
La primera és tenir menjadores per als ocells al jardí.
- Recordeu que s’han de posar en un lloc tranquil, on no hi arribin els gats, i que els podem veure des de relativament a prop.
Hi ha moltes opcions, però nosaltres us recomanem que busqueu per les xarxes diferents maneres de fer-les amb materials reciclats. És un bon moment per fer un taller tota la família, per parlar de quins ocells ens agradaria veure, de mirar quin menjar els hi hem de posar perquè vingui una espècie o una altra. Cacauets crus per les mallerengues, pipes crues per pardals, verdums… les menjadores només les posarem a l’hivern. Aquestes serveixen per reforçar l’aliment als ocells quan aquests els hi costa més de trobar-ne.
- A la primavera, estiu i tardor es netegen ben netes i es guarden.
A l’estiu el que posarem és aigua. Ja portem anys amb estius molt secs i hi ha moments que als ocells els costa trobar-ne. Intentem que sigui neta, i el mateix, lluny dels gats i de zones on no puguin estar tranquils.
Però aquí no s’acaba la nostra proposta.
Ara toca gaudir dels animals que vindran.
- Primer de tot hem de tenir paciència.
- Deixar que els animals vinguin, no molestar, no sortir al pati o al balcó o a la terrassa cada 2 minuts per si ja hi ha ocells menjant.
- Pot trigar dies o setmanes, o pot ser que no els agradi el lloc i no vinguin fins al cap de molt de temps.
Us hem explicat que les menjadores o els abeuradors han d’estar en un lloc visible, preferentment, un xic llunyanes.
Un cop ja comencem a veure moviment hem de de tenir un espai preparat per poder-los observar còmodament sense ser vistos ni molestar. Darrere una finestra, per exemple. Aquest “hide” familiar ha d’estar pensat per poder gaudir-ne tots i totes. Primer estaria bé tenir uns prismàtics i, important, una guia d’ocells, per poder saber de quina espècie es tracta. També pot ser útil tenir una llibreta a prop per anar anotant totes les espècies que veieu.
Ara si, ara ja ho tenim tot. Ara només toca gaudir.
Sabíeu que, amb les vostres observacions a la menjadora, a més, podeu ser col·laboradors de projectes científics? Hi ha institucions com l’Institut Català d’Ornitologia que tenen un portal, Ocells dels Jardins (www.ocellsdelsjardins.cat), on es pot anar anotant les espècies que aneu veient. Així, gràcies a les dades que introduïu es podran fer mapes d’abundància, es podrà veure si hi ha espècies que disminueixen, o que augmenten al llarg del temps, etc… Doncs ja ho teniu. Sense sortir de casa podeu fer d’ornitòlegs, i aportar el vostre granet de sorra a la ciència. Què més voleu?
Estel, Xevi i Marcel
L'equip de Gisfera