LA FAMÍLIA
QUIN SÚPER VIATGE!
L’evolució del infant al llarg de la seva vida s’efectua amb avenços i retrocessos. Anomenades crisis de canvi. El pas entre les etapes evolutives aguditza la inestabilitat emocional i pot produir alteracions i conductes regressives.
Malgrat que cada infant és únic i diferent i la seva evolució també ho és, hi ha unes característiques comunes, i conèixer-les ens ajudarà a gestionar les crisis evolutives millor.
L'afecte sa i equilibrat, la identitat ben construïda, la capacitat de relacionar-se amb els altres i la bona gestió de les emocions, ens ajuda a créixer com a persones i en família.
És molt important que els pares actuem amb intencionalitat educativa des dels primers dies de vida del infant. Establir una relació de qualitat entre pares i fills és imprescindible pel benestar i el desenvolupament dels infants.Com podem els pares acompanyar en els processos d'aprenentatge, els de socialització i en la construcció de la personalitat?
- Primer dedicant temps a l’escolta. A l'escolta activa i real.
- Segon mantenint sempre tres actituds vitals fonamentals: respecte, confiança i afecte.
- I tercer, per a assegurar un bon desenvolupament, els infants han de ser estimats i se n'han de sentir. Estimar requereix: confiança i respecte. Acceptació i reconeixement de les coses ben fetes. Empatia i positivitat. Generositat. Amabilitat i alegria. Estimar no és mimar, consentir o sobreprotegir... És acompanyar, responsabilitzar, encoratjar, fomentar, motivar i també, limitar quan és necessari.