Mare en solitari
Actualment, al món hi ha més de vuit milions de nens que han estat concebuts amb l'ajut d'alguna tècnica de reproducció assistida, a causa de l'augment dels problemes d'infertilitat i el nombre creixent de famílies monoparentals o formades per parelles homosexuals.
Molts cops, els pares i mares que han recorregut a la reproducció assistida no saben com explicar-ho als seus fills o filles. A més, sovint tenen el dubte de quin és el millor moment i edat per dir-ho als infants.
En aquest context, Havies de ser tu és una bona eina per ajudar a donar a conèixer a aquests petits, duna manera natural i divertida, però alhora realista, com han estat concebuts i quins són els seus orígens. A més, acosta a tots els infants la realitat de la diversitat familiar i els fa comprendre el paper clau de la reproducció assistida per a moltes famílies.
Olga Junyent (Blanes, 1969) és intèrpret de llengua de signes, guia intèrpret per a persones sordcegues i community manager, però fa dotze anys que treballa d'administrativa en una entitat pública i ho compagina amb l'escriptura. El 2012 decideix ser mare en solitari i dos anys després neix el seu fill Maiol, gràcies a la donació d'espermatozous. De petit ja li explica que té un pare biològic i tot el procés que va conduir al seu naixement amb uns divertits dibuixos d'òvuls i espermatozous. Aquella explicació s'ha acabat convertint en la sèrie de contes Havies de ser tu.
«Aquests contes pretenen donar resposta a les preguntes que es poden plantejar els nens i nenes nascuts gràcies a la reproducció assistida. ».
El primer d’aquest llibres, Mare en solitari, és el que us presentem aquí. Les il·lustracions són a càrrec de Bernadette Cuxart i està editat per l’editorial Gunis.
El llibre compta amb l’aval científic del ginecòleg especialista en reproducció assistida Xavier Saura, director de FecunMed Granollers, que els posa en context des d’un punt de vista mèdic.
També inclou unes línies de Joan Corbalán, autor de Famílies modernes, que parla dels nous models familiars.
A més, Roger Ballescà, psicòleg especialista en infants i joves i vicesecretari del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, redacta unes orientacions per a les famílies a l’hora de tractar aquest tema.
Finalment, tanca el conte un apartat de preguntes freqüents, contestades amb l’assessorament de Roger Ballescà i Xavier Saura.
Mare en solitari és el primer d'una sèrie de contes infantils. La sèrie de contes s’anomenen Havies de ser tu. En aquests moment s'està acaban de preparar el segon conte que s’anomena, Dues mares (tots dos sobre la donació d’espermatozous), i que estarà a les llibreries ens uns tres mesos. Amb la voluntat de donar continuació amb Mare i pare (donació d’òvuls) i Pare i mare (fecundació in vitro).
Aquests contes pretenen donar resposta a les preguntes que es poden plantejar els nens i nenes nascuts gràcies a la reproducció assistida. Ho volen fer de manera entenedora, sense paternalismes i trencant estereotips que poden afectar la seva autoestima. Però no són llibres adreçats exclusivament a aquesta comunitat: tothom pot aprendre d’aquesta realitat, cada vegada més present al nostre voltant i en auge, perquè no hi hagi judicis ni prejudicis. Així, també interessaran a totes les famílies o educadors que volen donar a conèixer als infants la realitat de la diversitat familiar actual.
Els contes es publicaran en versions bilingües català-anglès i castellà-anglès.
I atenció famílies! Aquí la sorpresa! A menutsGIRONA sortegem 1 llibre cat/ang de "Havies de ser tu" Com?
Heu de ser subscriptors de menutsgirona i deixar un comentari en aquesta entrada dient:
Quina pregunta, feta pel vostre menut, us ha deixat bocabadat i sense paraules?
També sortegem 1 exemplar cast/ang en el nostre perfil d'Instagram. Seguiu-nos i comenteu en la publicació que trobareu amb aquesta imatge.
El sorteig queda obert des d’avui i fins al dimarts 8 de març a les 12 de la nit.
Molta sort i moltes lectures compartides!